Navigare rapidă

Ultimele subiecte
» Wireless ipb theme [punBB]
Scris de D1esel Joi 29 Aug - 17:08
» 10 King
Scris de Erpel Vin 29 Mar - 16:31
» Bulletin ipb theme
Scris de MihaiExtremTutorials Sam 15 Dec - 0:24
» Ying-Yang Tutorial
Scris de Lucifer Mar 24 Apr - 11:34
» Avatar forumotion toolbar
Scris de Lucifer Mar 24 Apr - 11:33
Cuvinte-cheie

edit  


Luna, pulverizata de meteoriti. Fenomenul care a surprins oamenii de stiinta


Luna, pulverizata de meteoriti. Fenomenul care a surprins oamenii de stiinta Luna-pulverizata-de-meteoriti-fenomenul-care-a-surprins-oamenii-de-stiinta_size1

Sondele spatiale NASA au au descoperit un "bombardament" cu asteroizi si comete pe satelitului natural al Pamantului
Scoarta lunara a fost aproape in intregime pulverizata din cauza "bombardamentelor" cu asteroizi si comete din trecutul satelitului natural al Terrei, potrivit masuratorilor efectuate de sondele americane din misiunea spatiala GRAIL. Aceasta concluzie i-a surprins pe oamenii de stiinta americani, al caror studiu a fost publicat miercuri in revista Science.

"Stiam ca planetele telurice din Sistemul Solar au suferit numeroase impacturi in urma cu mai multe miliarde de ani, dar nimeni nu se gandea ca suprafata Lunii a fost atat de mult bombardata", a declarat Maria Zuber, profesor de geofizica la renumitul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite, coordonatoare a misiunii spatiale GRAIL (Gravity Recovery And Interior Laboratory).

In total, 98% din scoarta lunara a fost fragmentata, a precizat ea: "Este cu adevarat o mare surpriza, iar aceasta descoperire ii va determina pe multi planetologi sa regandeasca istoria evolutiei planetelor".

Cele doua sonde gemene aflate pe orbita polara a Lunii incepand din ianuarie au efectuat masuratori foarte precise ale campului gravitational lunar, relevand repartitia maselor, dar si grosimea si compozitia diferitelor invelisuri ale Lunii, pana la nucleul acesteia.

Sondele americane au dezvaluit astfel faptul ca scoarta lunara este mult mai subtire decat credeau oamenii de stiinta. Ea are o grosime de 34-43 kilometri, fiind cu 6-12 kilometri mai subtire decat estimasera cercetatorii.

Luna, pulverizata de meteoriti. Fenomenul care a surprins oamenii de stiinta Luna-pulverizata-de-meteoriti-fenomenul-care-a-surprins-oamenii-de-stiinta_1

"Cu o astfel de grosime a scoartei, compozitia Lunii este similara celei pe care o are Terra, ceea ce intareste teoria potrivit careia Luna s-a format din materii terestre expulzate in urma unui impact urias produs la inceputul procesului de formare a Sistemului Solar", a explicat Mark Wieczorek de la Institutul de Fizica a Pamantului din Paris, autorul unuia dintre cele trei studii realizate pe baza datelor furnizate de misiunea spatiala GRAIL.

Aceste studii au fost prezentate in cadrul Conferintei anuale a Uniunii Americane de Geofizica ce a avut loc la San Francisco si au fost publicate pe site-ul revistei americane Science.

In raport cu suprafata Lunii, interiorul ei pare remarcabil de uniform. De fapt, cercetatorii de la NASA au descoperit ca cele mai multe dintre variatiile campului gravitational lunar rezulta din formatiunile geologice de la suprafata - munti si cratere.

Cu exceptia vastelor bazine de impact, scoarta exterioara a Lunii este lipsita de structuri telurice dense. Ea s-a format cel mai probabil din materiale poroase sau pulverizate.

Harta straturilor interne ale Lunii a evidentiat mase mai dense formate din magma vulcanica, care s-a scurs in fracturi mari din scoarta, in trecut, inainte de a se solidifica si de a forma pereti telurici densi, potrivit agentiei de presa Mediafax.

Comentariile utilizatorilor

Fii primul care comenteaza acest articol